Filename | Yemeklerden Önce Meyve Yemenin Faydaları |
Permission | rw-r--r-- |
Author | Süleyman Akyıldız |
Date and Time | Kasım 10, 2015 |
Label | Yemeklerden Önce Meyve Yemenin Faydaları |
Action |
Tatlı yiyecekler genelde yemekten sonraya saklanır. Ama bu tatlı yiyecekler taze meyve ise, onları yemeğin öncesine almayı düşünebilirsiniz. Lif açısından zengin ve mikro besinlerle dolu meyveler günün herhangi bir yemeğine muhteşem bir başlangıç olabilir. Gelin, yemeklerden önce meyve yemenin faydalarına bir göz atalım.
1. Besin Değerleri
Çoğu meyve temel besin öğeleri açısından oldukça zengindir. Turunçgiller yüksek oranda C vitamini içerir, muz ise B6 vitamini ve potasyum açısından iyi bir tercihtir. Mango, kayısı, kavun gibi kırmızımsı meyveler A vitamini açısından zengindir. Farklı meyveler, farklı vitamin ve mineraller açısından zengin olduğundan hangisiyle başlayacağınıza kendiniz karar verebilirsiniz. Kahvaltıdan önce A ve C vitaminleri açısından zengin greyfurtu, öğle yemeğinden önce muzu, akşam yemeğinden önce kuru meyveleri düşünebilirsiniz.
2. Lif İçeriği
Çoğu meyve lif açısından zengindir. Lifler özel bir karbonhidrat olup, sindirime yardım eden ve kalp sağlığına iyi gelen bir besin maddesidir. Lif çözülüp, çözülememesine göre ikiye ayrılır. İki formu da sindirimde çok önemli rol alır. Yemeğinize meyve ile başlayarak, günlük önerilen 25-30 gramlık lif ihtiyacını karşılama şansınızı artırırsınız. Birçok insan lif açısından yetersiz bir diyetle beslenmektedir. Bu yüzden meyve tüketimini artırmak çok önemlidir.
3. Doygunluk Hissi
İnsan vücudu lifi sindiremez ama lif sindirim boyunca midede kalarak, şişkinlik yaratır. Bu özelliği sayesinde uzun süre doygunluk hissi verir. “Nutrition Reviews” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, lif sağlıklı kiloya ulaşıp, bunu devam ettirmede anahtar bir rol oynayabilir. Araştırmaya katılanların, günlük ihtiyaçtan 14 gram fazla lif tükettiklerinde %10 daha az kalori aldıkları gözlenmiş. Elma gibi birçok meyvenin 100 gramlık servisi bile 2-3 gram lif içermektedir. Bu yüzden yemeklere meyve ile başlayarak tokluk hissini artırıp, daha az yeme şansına sahip olabilirsiniz.
4. Antioksidanlar
Meyvelerin renk yelpazesi sadece göze hoş gelmekle kalmaz, bu farklılıklar antioksidanların varlığına işaret eder. Antioksidanlar yiyeceklerde doğal olarak bulunan ve zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlayan bileşenlerdir. Kimyasal olarak aktif olan serbest radikaller hücre düzeyinde hasara sebep olurlar. Ama antioksidanlar hücrelerde bu hasara karşı bir kalkan görevi yaparak, kanser ve kalp hastalıkları riskine karşı koruma sağlarlar. Beta karoten, likopen ve lutein meyvelerde yaygın olarak bulunan antioksidanlardır. Daha fazla antioksidan almak için, farklı renklerdeki meyveleri tercih edin.
0 yorum:
Yorum Gönder