Filename | Gece Öksürüğü Sebepleri ve 8 Tedavi Yöntemi |
Permission | rw-r--r-- |
Author | Süleyman Akyıldız |
Date and Time | Ekim 14, 2015 |
Label | Gece Öksürüğünün Nedenleri| geceleri çok öksürüyorum nedendir| geceleri kuru kuru öksürüyorurm| geceleri kuru öksürük| yatakta uyurken gelen öksürük| yatınca öksürüyorum |
Action |
Bütün gün iyi hissediyorsunuz ama gece olup yatağa yattığınızda bir şey oluyor. Boğazınıza düğümlenen bir “gıcık” sürekli öksürüğe sebep olup, uyumanızı engelliyor.
Gece öksürükleri uykunuzu alamamanıza sebep olabilir. Hatta yatağınızı paylaşan kişi için de büyük bir problem. Gece öksürüğü belirtileri iyileştirildiğinde dinlenmek de mümkün olacaktır. Tedavi reçetesinden önce gece öksürüğünün nedenlerine bir göz atalım.
Gece Öksürüğünün Nedenleri
Sigara içme, soğuk algınlığı ve grip akciğeri ve boğazı tahriş ettikleri için gece öksürüğüne neden olur. Bu semptomların haricinde gece öksürüğünün 5 yaygın belirtisi şunlardır:
1. Astım: Çoğu insan astımı nefes darlığıyla eş tutar. Bu kesinlik astımın bir belirtisi olsa da, astım hastaları genellikle kuru öksürükten şikayetçidir. Öksürük sebebinin astım olmadığından emin olmak için doktora danışın.
2. Sinüzit: Sürekli tıkanık burun öksürüğün nedeni olabilir. Sinüsler tıkandığında mukus boğazın arka kısmına akar. Bu da rahatsız eden bir gıcığa sebep olur. Alerjiler de sinüzite neden olabilir. Doktorunuza danışıp, alerji ilaçları ya da burun spreyi kullanabilirsiniz.
3. Reflü: Reflü hastalığı da öksürüğe neden olabilir. Yatarken midenizdeki asit, hazımsızlığa ve mide ekşimesine sebep olduğu gibi akciğerlerinizi de etkiler.
4. Demir Eksikliği: Bazı mineraller yönünden eksik bir diyet, kronik öksürüğe neden olabilir. Vücudunuzda demir eksikliği varsa, boğazınızın arkasında oluşabilecek şişlik ve gıcık bunun bir belirtisi olabilir.
5. Bazı İlaçlar: Yüksek tansiyon için verilen ACE inhibitörü ilaçlar kuru öksürük gibi yan etkilere sahiptir. Öksürüğün sebebinin ilaçlar olduğunu düşünüyorsanız, ilacınızı doktorunuza danışıp, değiştirin.
Gece Öksürüğünün Tedavisi
Bu belirtileri iyileştirmek için anahtar nokta şudur: hassaslaşmış ve aşırı duyarlı solunum yollarını yatağa gitmeden yumuşatmak, rahatlatmak.
1. Bal Eklenmiş Bitki Çayı İçin: Yatağa girmeden önce bitki çayı içme alışkanlığı edinin. Amerika Akciğer Birliği’nden Dr. Norman Edelman: “Sıcak herhangi bir içecek solunum yollarındaki mukusu yok etmeye yardımcı olur” diyor. Zencefil çayını veya ıhlamuru deneyebilirsiniz. Biraz bal eklemeyi de unutmayın. Boğazınızı yumuşatmaya yardımcı olacaktır.
2. Uyku Pozisyonunuz Daha Dik Olsun: Gece öksürüğü söz konusu olduğunda, yerçekimi düşmanınızdır. Gün boyunca yuttuğunuz bütün postnazal akıntı ve mukus, yattığınızda geri gelerek, boğazı rahatsız etmeye başlar. Yerçekimini yenmek için başınızın arkasına birkaç yastık koyun.
Ayrıca reflü hastaları yatay durumdayken mideden akciğere asit geldiği için bu yöntemi uygulayabilirler.
3. Buhar İşe Yarayabilir, Astımı Olanlar Hariç: Kuru solunum yolları öksürüğü artırır. Yatmadan önce sıcak bir duş alarak ya da sadece buharlı bir banyoda biraz oturarak rahatlama hissedebilirsiniz. Dr. Edelman bir noktada uyarıyor: “Eğer astımınız varsa, öksürük daha da kötüleşir.”
4. Neme Dikkat: Oda nemlendiricileri eğer hava kuruysa öksürüğe yardımcı olabilir. Ama odadaki fazla nem öksürüğe sebep olabilir de. Çünkü ev tozu akarları ve küf mantarları (yaygın iki alerjen) rutubetli havada büyürler. Edelman nem miktarının %40 ila %50 civarında tutulması gerektiğini belirtiyor.
5. Yatağınızı Hazırlayın: Gece öksürmeye başlayabileceğinizi düşünerek yatağınızın yanına ihtiyacınız olan her şeyi alın. Bir bardak su, öksürük ilaçları, öksürüğe yardımcı olabilecek her şey. Öksürmeyi ne kadar erken çözerseniz, o kadar iyi. Sürekli öksürmek solunum yollarını tahriş edeceği için, gece öksürüğünüz de uzun sürecektir.
6. Yatağınızı Temiz Tutun: Öksürüğünüz varsa ve alerjilere duyarlıysanız, yatağınıza odaklanın. Ev tozu akarları (yatakta gizlenen ve deri pullarını yiyen küçük yaratıklar) yaygın bir alerji uyarıcıdır. Edelman “Bu yaratıklardan kurtulmak için yatağınızı her hafta sıcak suyla yıkayın” diyor.
7. İlaç Almayı Düşünün: Öksürük ilaçları iki açıdan işe yarayabilir. Balgam söktürücüler mukusun gevşemesini sağlar. Öksürme engelleyici ise öksürme refleksini yok ederek, öksürme isteğini azaltır.
8. Doktora Danışın: Eğer 7 günden uzun süredir gece öksürüğü ile baş ediyorsanız, doktora gitmenin zamanı gelmiştir. Biraz zaman alabilir ama eninde sonunda öksürüğün sebebi ortaya çıkacak ve geceleriniz yeniden huzurlu olacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder