dislanze
v10
today : | at : dislanze | safemode : ON
> / home / facebook / twitter / exit /
name author perms com modified label

B12 eksikliğinin zararları nelerdir Süleyman Akyıldız rwxr-xr-x 0 Temmuz 02, 2015

Filename B12 eksikliğinin zararları nelerdir
Permission rw-r--r--
Author Süleyman Akyıldız
Date and Time Temmuz 02, 2015
Label
Action

B12 eksikliğinin zararları nelerdir

B12 vitamini tüm vücut hücrelerinin ihtiyaç duyduğu bir enzim olmakla beraber, B12 vitamini eksikliği tedavi edilmediği durumlarda insan vücudunda ciddi zarar ve tahribatlara yol açmaktadır. B12 vitaminin azalması durumlarda ortaya çıkan belirtilerde en önemlileri kan hücrelerinde azalma ile birlikte aneminin meydana gelmesi, sinir sistemi bozuklukları, mide ve sindirim sistemi bozukluklarıdır. Bununla birlikte gittikçe ciddileşen ve hızla artan kansızlık, cilt bozuklukları ile kabızlıkta seyir gösterir. Kansızlığa bağlı olarak baş gösteren çarpıntı, mide bulantıları, nefes darlığı ve bitkinlikler ile süreç devam etmektedir. Kilo kaybı, unutkanlık, gereksiz korku ve tedirginlik hissi, yorgunluk hissi, sinirsel problemler de B12 vitamin eksikliğinin belirtileri arasında yer almaktadır.

Bazı hastalıklarda önemle eksikliğine dikkat edilmesi ve sık zamanlı olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. B12 vitamin eksikliği genellikle, beslenme bozukluğu olan bireylerde, özensiz diyet yapan bireylerde, alkol bağımlılarında, hamile ve emziren kadınlarda, yoğun stres altında olan kişilerde, kronik rahatsızlığı olan kişilerde, doğum kontrol hapı ve östrojen takviyesi alan kadınlarda, sporcularda, beden eforu ile çalışanlarda, sıklıkla yaşlılarda ve sindirim sistemi ile ilgili operasyon geçirenlerde ya da bağırsağında aşırı derecede bakteri üreyen kişilerde görülmektedir. Ve bu kişilerin belirtileri hissettikleri anda bir doktor kontrolü altında B12 takviyesi yapması gerekmektedir.

B12 vitamin eksikliğinin zararları insan vücudunda kademe kademe hissedilir. Başlangıç olarak yukarıda belirttiğimiz nedenlerin yanısıra sersemlik, uykusuzluk, ışığa karşı hassasiyet ve önemli ölçüde duyarlılık, ağız kuruluğu, ciltte kaşıntılar, öğrenme ve algılama güçlüğü, gözlerde yanma ve kaşıntı gözlenmektedir. Bu belirtileri takip ederek, kas spazmı, migrene varan baş ağrıları, sabahları yataktan yorgun kalkma ve uyuşukluk halidir.

Rahatsızlığın ilerlemesi durumlarında ise, en dramatik ve rahatsız edici etkileri sinir sisteminde görülmektedir. B12 vitamin eksikliğinin bireyler üzerindeki en belirgin zararı sinirler üzerinde ciddi boyutlarda tahribata yol açarak kalıcı sinir sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ağır B12 eksiklikleri kronik sinir sistemi hastalıklarına zemin oluşturabilmektedir. Ayrıca bu hastalarda ayak ve ellerde uyuşmalar, şiddetli boyun ve sırt ağrıları his durumlarında bozukluklarda görülmektedir. Örneğin en ufak bir yorulmada ya da heyecanlanmada kalp ritim bozuklukları da çoğu hastalar üzerinde etkili olmaktadır. Sonrasında baş dönmeleri ve denge bozuklukları da rahatsızlığın diğer önemli aşamaları arasında yer almaktadır. Bunların sonucunda ciddi nörolojik rahatsızlıklar meydana gelerek oluşabilecek zararların tedavi sürecini zorlaştırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca özofagus kanserleri arasında da bir ilişki olduğu düşünülmektedir.

Günlük dengeli beslenen kişilerde B12 vitamin eksikliğine çok fazla rastlanmamaktadır. B12 vitamini çok fazla besinde bulunmaktadır. Süt ve süt ürünlerinde, yoğurtta, yumurtada, peynirde (hayvansal ürünlerde), bira mayasında, bademde, kırmızı ve beyaz etlerde ve buğdayda bulunmaktadır. B12 vitamini ışığa karşı çok hassastır özellikle besinlerin ışık altında uzun süre bekletilmesi zararlıdır ve besin üzerindeki b12 kaybına sebep olmaktadır. Örneğin yoğurtları uzun süre beklettiğinizde, yoğurdun üzerinde yeşil renkte bir su meydana gelmektedir işte bu yeşil suyun içerisinde de b12 vitamini bulunmaktadır. Bu sebeple dolapta ya da ışıkta bekletilmesi B12’nin kaybına yol açmaktadır.

B12 vitamini özellikle sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde ciddi derecede önemli bir rol oynamaktadır. Folik asit ile birleşince sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için gereklidir sinir iletilerinin kolaylaştırılmasını sağlamaktadır. B12 vitamini ince bağırsaktan emilir, fakat tam olarak emilip depolanması için, midenin salgıladığı bir bileşiğe de gereksinim vardır. Bu birleşik B12 vitamini ile bağdaşır ve B12 vitamininden sonra karaciğere taşınır ve orada depolanır. B12 vitamini beyinde sinir iletimi durumlarını düzenler dolasıyla Alzheimer hastalığına karşı da koruyucu etki oluşturmaktadır. Doğum sırasında da oluşabilecek sorunları önlemektedir. Kalp ve damar tıkanıklığına karşı etkili olmaktadır. Çocuklarda görülen astım , depresyon, şeker hastalığına bağlı nöropatilerde ve kısırlık gibi birçok hastalığın tedavi sürecinde B12 vitamini büyük ölçüde destekleyici bir unsur olarak görülmektedir.

B12 tedavisi için, B12 vitamin iğneleri veya B12 vitamin hapları kullanımına başlanabilir. Tedavi kesildiğinde sık aralıklarla vücutta B12 yetersizliğinin gözlenmesi durumlarında bazı kişiler hayatları boyunca B12 takviyesi almak zorunda kalabilmektedirler.

0 yorum:

Yorum Gönder